SOTONG KANGKONG
Bahan-bahan:
300gm kangkung, dicelur
1 ekor sotong kembang (besar), dihiris
1 biji timun, dipotong
1/2 biji nanas, dipotong
4-5 keping tauhu bergoreng, dihiris
1 sudu besar bijan, sangai
1-2 sudu besar kacang tanah goreng, ditumbuk
1 ekor sotong kembang (besar), dihiris
1 biji timun, dipotong
1/2 biji nanas, dipotong
4-5 keping tauhu bergoreng, dihiris
1 sudu besar bijan, sangai
1-2 sudu besar kacang tanah goreng, ditumbuk
Bahan Sos:
1 sm kiub belacan, dibakar
3 sudu besar petis udang
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar kicap manis
10-12 biji cili padi, ditumbuk/dihiris halus
1 sudu besar pes cili, atau ikut suka pedasnya
5-6 sudu besar gula halus
1/2 keping gula melaka
garam secukupnya
3-4 sudu besar air suam
3 sudu besar petis udang
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar kicap manis
10-12 biji cili padi, ditumbuk/dihiris halus
1 sudu besar pes cili, atau ikut suka pedasnya
5-6 sudu besar gula halus
1/2 keping gula melaka
garam secukupnya
3-4 sudu besar air suam
Cara-cara :
1. Tumbuk cili padi dan belacan sampai lumat. Masukkan gula melaka, gula dan garam. Tumbuk hingga rata.
2. Masukkan ke dalam mangkuk, gaul bersama petis udang, kicap pekat dan manis. Tambahkan sedikit air suam jika terlalu likat.
3. Hidang bersama kangkung, timun, tauhu bergoreng dan sotong kembang. Letak dalam pinggan. Taburkan bijan dan kacang tanah.
2. Masukkan ke dalam mangkuk, gaul bersama petis udang, kicap pekat dan manis. Tambahkan sedikit air suam jika terlalu likat.
3. Hidang bersama kangkung, timun, tauhu bergoreng dan sotong kembang. Letak dalam pinggan. Taburkan bijan dan kacang tanah.
No comments:
Post a Comment
Tinggalkan Mesej