Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Seperti yang Admin janjikan Admin kongsikan Video Tutorial Resepi Nasi Arab
Resepi Nasi Arab Klasik mudah ABC (untuk 5-7 orang)
bahan-bahan untuk merebus Ayam
5 ketul Ayam
6 cawan Air
5 Daun Bay (Bay Leaf) - boleh dibeli di supermarket (admin beli dekat Tesco)
1 sudu makan Garam
2 batang Kulit Kayu Manis
½ cawan Bawang Besar (dipotong dadu kecil-kecil)
bahan-bahan untuk Gaul Beras
2 cawan beras Basmathi (atau beras biasa panjang pun boleh)
2 cawan Bawang Besar (dipotong dadu kecil-kecil) - untul ditumis
1½ cawan Tomato (dipotong dadu kecil-kecil) - untuk ditumis
4 sudu makan mentega (untuk menumis)
3 sudu makan Minyak Zaitun (Olive Oil) - untuk menumis
4 cawan Air dari rebusan Ayam - untuk memasak Nasi
(boleh guna chicken stock bersama Air biasa jika tidak mahu guna air rebusan Ayam)
rempah-rempah untuk digaul bersama beras
1½ sudu kecil Garam
1 sudu kecil buah pelaga
6 butir bunga cengkih
½ sudu makan serbuk Buah Pala (Nutmeg)
½ sudu makan serbuk Kulit Kayu Manis
½ sudu makan serbuk Ketumbar
½ sudu kecil serbuk Lada Hitam
½ sudu kecil Kunyit
Bawang Goreng untuk hiasan
Berikut harus diberi perhatian
1. Jenis Beras mengikut kesukaan. Biasanya Beras Basmathi panjang. Beras lain pun boleh. Lain Beras lain sukatan Air. Dalam resepi ini kadarnya 2 sukatan Air bagi 1 sukatan Beras.
2. Bagi membuat Nasi menjadi gebu, API haruslah tidak terlalu kuat tetapi sederhana kecil. Api perlu dikawal selalu menguikut tahap kelembutan nasi yang dikehendaki. Jangka masa masak Nasi mengikut jenis beras dan sukatan Air yang digunakan
3. Jika suka kismis boleh dicampurkan dengan Nasi
4. Badam boleh ditukar dengan kacang-kacang lain ikut suka
5. Daging boleh menggantikan Ayam jika suka daging
6. Di Malaysia ramai yang makan dengan lauk lain seperti Kari Ayam dan lain-lain
7. Ada juga yang makan bersama Acar timun.
Selamat mencuba
Silakan kongsi (share) video ini
Seperti yang Admin janjikan Admin kongsikan Video Tutorial Resepi Nasi Arab
Resepi Nasi Arab Klasik mudah ABC (untuk 5-7 orang)
bahan-bahan untuk merebus Ayam
5 ketul Ayam
6 cawan Air
5 Daun Bay (Bay Leaf) - boleh dibeli di supermarket (admin beli dekat Tesco)
1 sudu makan Garam
2 batang Kulit Kayu Manis
½ cawan Bawang Besar (dipotong dadu kecil-kecil)
bahan-bahan untuk Gaul Beras
2 cawan beras Basmathi (atau beras biasa panjang pun boleh)
2 cawan Bawang Besar (dipotong dadu kecil-kecil) - untul ditumis
1½ cawan Tomato (dipotong dadu kecil-kecil) - untuk ditumis
4 sudu makan mentega (untuk menumis)
3 sudu makan Minyak Zaitun (Olive Oil) - untuk menumis
4 cawan Air dari rebusan Ayam - untuk memasak Nasi
(boleh guna chicken stock bersama Air biasa jika tidak mahu guna air rebusan Ayam)
rempah-rempah untuk digaul bersama beras
1½ sudu kecil Garam
1 sudu kecil buah pelaga
6 butir bunga cengkih
½ sudu makan serbuk Buah Pala (Nutmeg)
½ sudu makan serbuk Kulit Kayu Manis
½ sudu makan serbuk Ketumbar
½ sudu kecil serbuk Lada Hitam
½ sudu kecil Kunyit
Bawang Goreng untuk hiasan
Berikut harus diberi perhatian
1. Jenis Beras mengikut kesukaan. Biasanya Beras Basmathi panjang. Beras lain pun boleh. Lain Beras lain sukatan Air. Dalam resepi ini kadarnya 2 sukatan Air bagi 1 sukatan Beras.
2. Bagi membuat Nasi menjadi gebu, API haruslah tidak terlalu kuat tetapi sederhana kecil. Api perlu dikawal selalu menguikut tahap kelembutan nasi yang dikehendaki. Jangka masa masak Nasi mengikut jenis beras dan sukatan Air yang digunakan
3. Jika suka kismis boleh dicampurkan dengan Nasi
4. Badam boleh ditukar dengan kacang-kacang lain ikut suka
5. Daging boleh menggantikan Ayam jika suka daging
6. Di Malaysia ramai yang makan dengan lauk lain seperti Kari Ayam dan lain-lain
7. Ada juga yang makan bersama Acar timun.
Selamat mencuba
Silakan kongsi (share) video ini

No comments:
Post a Comment
Tinggalkan Mesej